11 Eylül 2008 Perşembe

2.SAĞIM TEMMUZ 26'DA OLDU

Karakovan balı satışa sunulacak.



Mutfağa girene kadar rahat değildim,hanım razı değil ama ...






Karakovan balımız bu sene bizim yüzümüzü güldürdü.Tamamlayamayanlar bir sır olarak saklandı.




Allah nazardan saklasın.Herkes yapmaya kalkmasın,zor ve ayrı bir tecrübe istiyor.




4 yorum:

cengizbahar dedi ki...

Mehmet bey;
Petekli bal üretim malzemeleriyle ilgili cengizbahar.blogspot.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hayyam dedi ki...

Sayın mehmet bey,
Zor olan ne siz o mumsuz çıtayı kovana koymaktan başka ne yaptınız.Biz yapmaya kalksak yapamazmıyız acaba.O balı üretmek sizin gibi özel becerimi istiyor.Bunlar sanırım ustalık sırrı söylemezsiniz

Mehmet Akpınar dedi ki...

Sayın Hocam,pardon hocam demicektim.
Sayın Hayyam Bey,püf noktası hariç kara kovan balı hakkında bazı sırları aktarayım.Daha doğrusu biz bu şekilde üretiyoruz.Üretim şekilleri farklı olabilir.
Karakovan balı alacağımız kolonileri ilk iş tesbit ederiz.Bu kolonilerin anaları iki senelik olmalı.İkinci baharını yaşıyor olmalı.Olmazsa insanı yarı yolda bırakabilir.
En erken petek işlemeye başlayan koloniler olmalı.Dalak vuran bu peteklere, geçen seneden işletilip stoklanmış olan ve bu güne bekletilen özel petekler atılmalı.Bu kolonilere şerbetleme yapılmaya başlanır.İki günde bir defa ve ilk şerbetlemelerde bire iki.Daha sonra bire bir.En son bire iki(şeker) verilir.Koloni on çıtaya çıkıncaya kadar şerbetleme devam eder.
Biz hala daha karakovan çıtalarını atmadık.On çıtalı arının en son ve en baş ballı petekleri alınarak yerlerine daha önceden ayırdığımız ve bu güne sakladığımız üş dört kiloluk tam dolu ballı petekleri koyarız.
Daha sonra koltuk dediğimiz,birinci ve onuncu peteklerin yanlarındaki çıtalar üstlüğe çıkarılır.Alt kattaki alınan peteklerin yerine ,nihayet karakovan çıtalarını atarız.Üst kata çektiğimiz normal ballı peteklerin arasına da bir kara kovan çıtası atarız.İşlendiği yani peteklerle örüldüğü zaman alınır ve yukarı üstlüğe çekilir.Tekrar boşalan yerlere karakovan çıtaları atılır.Yukardaki üstlükte iki normal üç de karakovan çıtası bulunur.Bu üç karakovan çıtasını yan yana getirmemek gerekir.Bunun için gerekirse başka kovanlardan aldığımız ballı peteği karakovan çıtalarının arasına koyarız.Bu işlem on karakovan çıtası işlenene kadar devam eder.
Daha yarısını anlatamadım.
Boş çıtayı kovana atmak değilmiş iş...Arıcılığı kolay zannettikleri gibi.
Saygılarımla
Mehmet Akpınar

Hayyam dedi ki...

Okurken bunaldım amma zor işmiş be,
Bense şöyle yapıyorum;ballığa koyacağım 10 ham peteğin 2 sini karakovan çıtası koyuyorum.Aşağı yukarı çekmek yok.Arı doldurum ağustosta teslim ediyor bu kadar kolay işte :)