17 Nisan 2009 Cuma

3 NİSAN 2009'DA ANA ARI ÜRETİM ÇALIŞMALARIM VE ÖNEMLİ HATIRLATMALAR

7 Nisan 2009 tarihli transferimizden elde edilen ana memelerimiz.Bakıcı Kovana,fazlalık tek çıtayı, iki çıtanın arasına,üstten aşağıya doğru yatırarak hallettik.
Erken çıkan bir anamızın ana gözü.
Bu memeleri, elimizden geldiğince,ağızlarını yukarıya doğru getirmemeliyiz.
Dünyaya gözlerini açan sevgili annemiz.
Çıtamızın kenarlarını mumla sıkılaştırmıştık.
Çıkmak üzere olan ana mememizi yerine yerleştirerek,kaçmasını engellemiş oluyoruz.
Yarışa çıkmış talihsiz analarımız.
3 Nisan 2009'da ana arı çalışmalarımı bir tablo halinde vermek isterdim.Alt alta yazmayı başaramadım.Ben de bir günlük yaptığım çalışma takvimini yazarak son günler,yani bugünlerdeki püf noktaları yakalayabilmenize yardımcı olacağım.
3 Nisan 2009 Transfer Yap (Tr.Y)
4-Bakıcı Kovana Koy(B.K.K)
5-
6-
7-Bölme Yap(B.Y)
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-Meme Dağıt(M.D)
15-
16-
17-Meme Kontrol Et.(M.K.E) Memelerden çıkan anaları kontrol ederek ırkının özelliğini taşıyanları kabul edip arızalı ve cins olmayan anaları iptal edeceğiz.Yerine 7 Nisan tarihindeki yaptığımız transferden aldığımız ana memelerini takmalıyız.7 Nisanda yapılan transferlerin 17. günü meme dağıtma tarihidir.
Transferi yapmanın en önemli yanı , larvayı gününde almak.Dört beş günlük alınan larvaların anaları üç dört günlük larvalardan çok verimsiz oluyor.Bir müddet yumurtladıktan sonra ana kesiyorlar.Çünkü ana kaliteli olmadığı için böyle bir işlem yapıyorlar.Bu olay ,geçen sene , bizzat arkadaşlarımızın başına geldi ve yüz anadan dört beş tane kalanlar oldu.Hassas çalışanlardan sonra üretilen analar, birçok başarılara imza atıyorlar.
AŞILAMA KOVANI
Transferden tam yedi gün önce, çok kuvvetli bir kolonimizin anasını, üç çıtada kaçırıp,yani alıp, üç gün arayla kendilerinin yaptıkları memeleri kesmeliyiz.Ama mutlaka arılarını çırptıktan sonra çıtadaki memeleri kesmeliyiz.Bir tana meme kalsa bizim vereceğimiz ana memelerindeki larvaları sütlemezler, sütleseler de çok az bir miktar olur.
Anasız kalan bu arımıza orjinal anamızdan transferi yapıp kapalı yavrulu çıtalarımızın arasına değil de daha henüz kapanmamış olan yavrulu peteklerin arasına koymalıyız.
Ben Aşılama Kovanı'na 120 adet transfer yapıyorum.12 saat sonra çıkarıp arı sütü olmayanları,beslenmeyen memeleri çıkarıyorum.Yerlerine sütlü olan ana memelerini kesip takıyorum.Normalde 8 ana transfer meme çıtalarından 5-6 tane kalıyor.Bunları bir çıtada toplayıp Bakıcı Kovanımıza koyuyoruz.
BAKICI KOVAN
Bakıcı Kovanımız en az 15-16 çıtalı olmalı.Arada ızgara ve ballıkta da ballı,komle yavrulu,2-3 günlük yavrulu çıta,Aşılamadan alıp tek çıtaya düşürdüğümüz ve aşılattığımız larva transfer çıtamızı,tekrar günlüklü yavrulu çıta,komle yavrulu çıta ve en son ballı çıta olmalı.
DİKKAT:Mutlaka şerbeti olmalı.Şerbeti hiç eksik olmamalı.Eğer olursa ana memelerden bazılarının yendiğini görürsünüz.
Dikkat:5-6 gün sonra alt kattan günlüklü çıtalar yukarıya yukardaki yavrusu çıkmış çıtalar aşağıya indirilmeli.
Dikkat:Üst katta olabilecek kendilerinin yaptığı ana memeleri mutlaka aşağıya indirirken imha etmeli..Yoksa arımız oğul verir.
BÖLME YAPMA
Bakıcı Kovana aşılattırdığımız ana memelerini koyduktan tam üç gün sonra bölme yapmalıyız.Biz 115 adet bölme yaptık.Ama bölme yapacağımız koloninin mutlaka anasını bulmalıyız.Anasını bulmadığımız koloniniden bölme yapmamalıyız.Ama bazen vakit dar oluyor ve ana kontrolü yapmadan bölme yapılabiliyor.Biz üç tane koloninin anasını da bölme olarak götürmüşüz.Bu her zaman böyle iyi olmayabilir.
Bölme yaptığımız arıların kendilerinin yaptığı memeleri üç gün arayla kesmeliyiz.Yedinci gün, sabah, tekrar kendilerinin yaptığı memeleri kesip öğleden sonra da memeleri dağıtmalıyız.
Dikkat:Her koloniye iki adet meme takmalıyız.Memeyi taktığımız günden iki gün sonra memeleri kontrol etmeliyiz.Çıkanların ikinci memeleri varsa almalı ve kendi yaptıkları memeler mutlaka kesilmelidir.Ana çıkmışsa çıtalar çırpılmamalı dikkatli bir şekilde ana memeleri aranıp imha edilmelidir.
DİKKAT:Anasını gördüğümüz sağlam ve kabul ettiğimiz anaların kovanlarına, mutlaka keki koymalıyız.
DİKKAT.Yedi gün hiç ana kontrolü yapmamalıyız.Kovanı bir daha açmamalıyız.Yedi gün sonra , eğer anamız çiftleşme uçuşundan gelememiş veya öldürülmüşse, yerine o gün çıkacak memelerimizden gene iki tanesini takmalıyız.
Bölme yaptığımız kolonilerin meme kontrolü 15-16-17ve 18 Nisan tarihlerinde olacaktır.
Bugün ayın 17 si.Biz 115 adet bölme arılarımızın tamamının meme kontrolünü bitirdik.Memeden çıkmayanların yerlerine yenilerini taktık.Keklerini verdik.
Aşağıdaki resimleri çok zor şartlarda çekebildim.Çünkü son zaman yağmur yağmaya başladı.Ana memelerimiz köpüğün içinde olduğu için soğuk geçirmiyorlardı.Üzerini de örtüyorduk.Gene de tehlikeli.
Ben 3 Nisan 2009 tarihli çalışmanın takvimini verdim.Yararlanmak isteyen arkadaşlarım diğer günler için tarihlerini çıkarabilir.
sağlıklı bir üretim için mutlaka beş gün bir transfer yapmalıyız.Dört bakıcı Kovanımız olmalı.Beşinci gün için yaptığımız transfer aşılama kovanında kalabilir.
Aşılama Kovanını daha uzun süreli çalıştırmamalıyız.Erkekleme olayı olabilir.Yani sahte yumurtlayan yalancı analar türeyebilir.Çok kuvvetli kovanımız zayi olmuş olur.
Aşılama kovanımızı en son ikişer çıtayla bölmeliyiz.Yada en iyisi çiftleştirme kutularına arılarını dağıtarak ana üretmek.Yaptığımız bölmelerde fireler mutlaka olacaktır.En azından merak edip, erken ana kontrolü yapanların anaları öldürülebilir.İşte böyle durumlarda , çiftleştirelerdeki anaları ,çiftleştikten sonra,kafeste vererek koloniyi sahtelemeden kurtarmış oluruz.
Eğer anamız yok ve bölmelerimizde bazı kolonileri,bu çalışmalara rağmen, analandıramadıysak, yapacağımız iş hiç vakit geçirmeden, yanlarındaki kolonilere birer çıta şeklinde ,parfüm sıkarak,verip kurtarmak.Bu şanssız kolonimiz de destek vermeye yaramış olur.
En zor kısmı ve acımasız yanı ; çiftleşip yumurtaya geçmiş kolonilerin başarısız anaları, tekrar bir elemeden geçerek imha edilmesi.Beni en üzen bu kısım.Kötü anayla çalışmaktansa hiç çalışmamak daha iyi.
Erken çıkan analarımız.Bu transfer yapan kişinin başarısız olduğu taraf.4-5 günlük larvalar alındığı için erken çıkıyorlar.Bu da tüm işlerin ters gitmesine sebep olur.Çünkü bir bakıcı Kovandaki memelerden bir tanesi çıkarsa diğer memeleri kemirmeye başlarlar.
Tarihleri iyi hesaplamalı ve transferi aynı ayarda yapmalı.
İbrahim Ağabeyim , bir Hızır gibi gelerek benim en zor günlerimde yardımcı oldu. Allah ondan razı olsun.Bombayı ona teslim ettim.
Ana memesinden anamız çıkmış ama...
Gördüğünüz gibi, kendilerinin de buarada yaptıkları memeler.Çok tehlikeli bir durum.İmha edilmezse, ya oğula gider yada bizim verdiğimiz anayı en sonunda öldürürler.
Mememizden çıkan anamızı siz göremiyorsunuz.Ben hala makro işini öğrenemedim.
Çıkmış ana memesi ve doğal meme.
Bölmelerimizin olduğu yeni arılığımıza giderken.Elde tutmak gerek.Sallantı olursa göbek bağı kırılacak ve bizi bu meme, ilerde aldatacaktır.

7 yorum:

Ballı Baba dedi ki...

Sayın hocam çalışmalarınızda başarılar dilerim. Allah her işinizi kolay kılsın.
Yazıları yayınlamadan ara boşlukları alırsan süper olacak...

Mehmet Akpınar dedi ki...

Sayın Hocam teşekkür ederim.Ara boşlukları almasını bilmiyorum.Benim de canımı sıkıyor.
Çalışmalarımızın birçoğunu yayınlayamıyorum.Resimlemek ve yazıya dökmek zor hocam.Sizler bu konularda çok başarılısınız.

Saygılarımla

Ballı Baba dedi ki...

MSN adresimi kaydet görüşelim. 1 dakikalık iş ara boşlukları almak. Benimde daha çok eksiklerim var Allah ömür verirse öğreniriz yavaş yavaş...
MSN: zaybir67@hotmail.com

tarkan810 dedi ki...

siteniz güzel, içerikli http://gelbakbak.azbuz.com/index.jsp

çankırı yayla balı dedi ki...

selamun aleyküm ben çankırıdan vehbi aydoğan ben yeni arıscıyım siz ana işiyle uğraşıyorsunuz ana arının kaliteli olduğunu verimli olduğunu balcı olduğunu nasıl ne şartlarda anlarız bana yazarsan sevinirim

Adsız dedi ki...

allah yardimciniz olsun abi gercekten blogunuz cok güzel olmus ellerinize kollariniza saglik

tüm aricilara selamlar
avusturya(konya)

Devlerin Aşkı dedi ki...

hocam çalısmalarınız çok güzel gerçekten takip ediyoruz ve gerçekten güzel makaleleriniz var.