15 Ocak 2012 Pazar

SAHTE BAL SATIŞLARI



Son zamanlarda bilindiği üzere, televizyonlarda ve internet sitelerinde bal ilgili gelişmeler aldı başını gitti. Bal adına yapılan çalışmalar güzel olay. Yalnız işin sahtekarlığını görünce insanın vicdanı elvermiyor.
Çünkü sahtekarlık şurada başlıyor: Balın süzmesi ve peteklisi olur. Ya petekli yersiniz yada süzme halini seversiniz. Petekli bal yapılırken arasında insan tarafından bal mumu konulur bu bal mumu A4 kağıdı şekilden çerçeveye petek konulur. Arı bu peteğin iki tarafına bal taşıyarak depolar. Bu şekilde olan bala petekli bal diyoruz. Sonra siz bu peteği bal süzme makinesine koyarak süzerseniz süzmesini elde etmiş olursunuz.

Dikkat ederseniz karakovan balından daha behsetmedim. Karakovan balı da şu şekilde elde edilir. A4 şeklinde koymuş olduğumuz peteği koymazsınız arı kendisi yapar çerçeveye balını. O balı yediğiniz zaman peteği ağızda kalma yapmaz ve tamamen bal mumu doğaldır.
Sonra siz kalkıp bu balın süzmesini yapamazsınız neden mi? Çünkü arasına koyduğumuz A4 şeklindeki peteği koymadığımız için böyle bir çerceveyi süzme makinesine koyamazsınız farz edelim koydunuz koyduğunuz zaman çerçeve dağılıp gider hepsi süzme balın içine dolar. Zaten karakovan balının süzmesini yapmak mantıklı bir durum değildir.

Amaç karakovan balının doğal olması ve öylece yenmesidir. Bildiğiniz gibi televizyonlarda ve internet sitelerinde şu kadar karakovan balının kilosu şu kadar deyip hep karakovan balı satılıyor. Bu tamamen kandırmaca ve aldatmacadan başka bir şey değildir. Karakovan balını 4 kg şu kadar deyip o balı 4 kg denk getirmek imkansızdır. Bir karakovan balının peteği yaklaşık olarak 1200 ila 1600 kg arasında değişmektedir. Böyle bir karakovan balı üretimi yapan bir arıcı nasıl olurda şu kadar karakovan balı deyip kestirip atabilir. Karakovan balını üretmek zahmetli bir iş olduğu için değerlidir.
Değerli olduğu için normal bal göre pahalıdır. Tutun görün ki yapılan reklamlarda normal baldan da ucuz fiyata satılır hale geldi ve üstelik yanında hediyesi var.Böyle büyük sahtekarlığa lütfen göz yummayın. Bu şekilde bal satışlarına durdurun bilgi sahibi olarak. Gerçek arı ürünlerini sizlere ulaşmasını sağlayın. Sağlığınız bizim için değerlidir...

Hiç yorum yok: