28 Ocak 2010 Perşembe

ADANA ARICILARINA UZMANLARDAN EĞİTİM DERSİ

Adana İl Tarım Müdürlüğü'nde bir eğitim toplantısı yapıldı.

Dr Mehmet Tuzcu,Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde görevli.
Arı hastalıkları ile ilgili bilgiler verdi.
Balımızda, yanlış ilaçlama nedeniyle,kalıntı çıkarsa kabak başımızda patlayacak.Beş bin tl ceza kesilecek.Onun için dikkatli olmamızı önerdiler.




Birlik başkanımız ve müdürler




Güldane Yüce,Gıda Kontrolörü.
''Balın doğal halini koruyalım.Yasal yaptırımlarla karşılaşmamak için ürettiğimiz bala çok dikkat etmeliyiz.Tertemiz ürettiğimiz ballar ambalajlanırken bile kimyasal maddelerle karşılaşabilir.Doğal şifa kaynağımız zehirhaline gelmesin''şeklinde mesaj verdi.



5 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın hocam,tüm dünya sağlıklı ve genetiği değiştirilmemiş ürünlere yöneliyor,bizlerde öncelikli olarak insan sağlığını düşünerek işlemlerimizi belirli standartlar içinde yapmalıyız,benim doğrum değilde bizim doğrularımız olmalı,bu açıdan üreticilerin bilinçlendirilmesi çok güzel,başarılar diler saygılar sunarım.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
sadece acemilerin değil ustalarında eğitime ihtiyacı var
hepimzin eğitime ev bilgiey ihrtiyacı var
bilmediğimzi bir sürü şey var
forum ve bloglarda bir sürü arıcılıklla ilgisi olmayan yanlış bilgiler var
bunlar düzeltilmesi lazım

mahmudiyearicilik dedi ki...

Üreticiyi bilinçlendirelim de, biraz da tüketicinin bilinçlenmesi gerekiyor bence,
İşini doğru yapanlarla yapmayanlar da aynı kefeye konursa, yapacak çok bir şey yok. Yine de bir yerlerden başlamak gerekiyor.bu anlamda üreticinin bilinçlendirilmesi güzel.

Saygılar

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet hocam asıl sorun ballardaki kalıntılar için şudur. Biz balı genellikle kuluçkalıktan alıyoruz, yabancı ülkelerde kuluçkalıktan bal alınmıyor, alsalarda bizdeki gibi kontrolsüz degil hiç bir şey.

Şimdi muğla yöresini düşünelim, katlı kovan kullanan yok, yavruda hiç kesilmiyor, hem ilaç ver hemde bal al, bu iş dönüp durmakta. Sizin bulundugunuz bölgedede yavru bilmem kesiliyormu. Yavru devam ettikçe varroaya darbe vurulamıyor, buda arıcıyı hata yapmaya zorlar.

Eğitim verenlerinde arıcılık yapmaları gerekiyor, en büyük eksiklik burada sağlıcakla kal.

Mehmet Akpınar dedi ki...

Sayın İlhami Bey'im,dünkü toplantıda devletin sopası bir nevi gösterildi.Artık balın insan sğlığını etkilediği tesbit edilirse,o arıcıya 5000 tl ceza kesileceği özellikle söylendi.Balınız herhangi bir yere verildiğinde tahlil sonucu olumsuzsa hemen balınız imha edilecek.Bize söyledikleri bu.
Taşkın Bey'im, beş yıl ana ürettim.Kendimi çok iyi zannediyordum.Mersin Alata'da Ana Arı Üretme kursuna gidince hiç bir şey bilmediğimi anladım.Yani abdestsiz namaz kılmışım da bilmezmişim.
Bünyamin Bey'im, Gıda mühendisi Güldane Hanım,''Biz tüketiciye hala donan balın sahte olmadığını öğretemedik''dedi.Cehalet başa dert.
Ali Bey'im, normalde de kuluçkalıktan bal alınmaz ama o seviyede ilim ve imkan çoğu kimsede yok.Petek işletme çalışmamı paylaşmak isterim ama yazmak işi bozuyor.
Ben Dr Mehmet Bey'e şunu sormuştum.Hasta olmamak için soğuktan nasıl korunuyorsam,arılarımı da koruma amaçlı ilaçlama yapmam doğru mu?Mehmet Bey,bal nektarının gelmediği zamanlarda yapabileceğimizi söyledi.Kalıntı olma şüphesi olursa ilaçlama yaptığınız peteklerden sağım yapmamamızı önerdi.Kontrollü ilaçlama yapmamız artık kaçınılmaz olmalı.Haklısınız.
Varoa sanki demokrasi düşmanı.Darbe yaptırmamak için hiç nefes aldırmamak gerekiyor.
Bizim Adana Bölgesi'nde arılar hiç uyumadı.Yavru var ama düşmanı bilirsek siperinden dışarı çıkarmayız.Keskin nişancı olmak gerek.
Ahmet Bey'in arıları varodan darbe yeseydi hiç bu hastalığı anlatırken geçiştiriverir miydi.Türkiye genelinde bu sene varoa baya zarar verdi.Bölgesel mücadele etmeliyiz.
Hepinize teşekkür ederim.